Bio Odpady to:
ODPADY ZIELONE: trawa, drobne gałęzie, liście oraz spady owoców
BIOODPADY KUCHENNE: pochodzenia roślinnego, obierki po owocach i warzywach, skórki od bananów i owoców cytrusowych, resztki owoców cytrusowych, resztki żywności, fusy po kawie, herbacie, zwiędłe kwiaty, stary czerstwy chleb, bułki, przeterminowane ciasta, wyroby cukiernicze, jaja, skorupki jaj itp.
Tak wyselekcjonowane odpady – mogą być zebrane do worka lub pojemnika brązowego.
PAMIĘTAJMY!!!
Pozostałe odpady kuchenne zawierające frakcje mięsne, kostne i tłuszcze – wrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane.
Selektywnie zebrane bioodpady ( zielone + kuchenne) trafią do kompostowania. Z nich powstanie kompost spełniający wymagania dotyczące nawozów lub środka poprawiającego uprawę gleby, który będzie można zastosować jako nawóz np.: przy uprawach i pielęgnacji roślin ozdobnych, trawników, roślin energetycznych, w leśnictwie itp.